reklama

Podle zpravodaje agentury Reuters už desítky iráckých vojáků v Mosulu nečekají na formální oznámení vítězství a oslavují na ruinách města, z něhož před třemi lety IS udělal svou symbolickou hlavní baštu.

"Vidíme boje o poslední metry a pak bude oznámeno vítězství. Je to otázka několika hodin," hlásila dnes irácká státní televize s odvoláním na svého zpravodaje u armádních jednotek v Mosulu. Televize rovněž uvedla, že dnes byly v bojích v historickém centru města zabity desítky příslušníků IS a mnozí se snažili uplavat přes řeku Tigris, která město rozděluje.

Agentura AP v pátek informovala, že IS v Mosulu ovládá poslední kilometr čtvereční území. Armáda podle pátečních zpráv odhadovala, že na místě zůstalo několik set členů IS, hlavně zahraničních bojovníků. Ti ale bojovali do poslední chvíle urputně o každý metr.

Porážku samozvaného Islámského státu vyhlásil už minulý týden předseda irácké vlády Hajdar Abádí, když irácké jednotky dobyly v historickém centru ruiny symbolické mešity An-Núrí. Právě z ní vyhlásil vůdce IS abú Bakr Bagdádí v roce 2014 na dobytých územích v Iráku a Sýrii chalífát. Slavnou mešitu z 12. století, která proslula nakloněným minaretem, už 21. června radikálové z IS sami vyhodili do povětří.

Členové IS obsadili tehdy druhé největší irácké město Mosul v červnu 2014. Ofenzivu za jeho znovudobytí zahájila irácká armáda loni na podzim. V lednu dostala pod kontrolu jeho východní část a od února bojuje o jeho západní, více zalidněnou část.