Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump sankce proti Rusku nestáhne. Chce řešení Sýrie a Ukrajiny

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Spojené státy nepočítají s uvolňováním protiruských sankcí, dokud nebudou vyřešeny problémy kolem Sýrie a Ukrajiny.

Na twitteru to dnes napsal americký prezident Donald Trump. Dodal, že při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na summitu skupiny zemí G20 se o sankcích nediskutovalo.

"Sankce se na mém setkání s prezidentem Putinem neprojednávaly. Nic nebude učiněno, dokud nebudou vyřešeny problémy kolem Ukrajiny a Sýrie," napsal Trump. Uvedl také, že je na čase pokročit v konstruktivní spolupráci s Ruskem. Upozornil, že se již podařilo sjednat příměří na jihozápadě Sýrie, které dnes vstoupilo v platnost.

Americký prezident potvrdil, že Putin během setkání na summitu G20 v Hamburku důrazně popíral, že by Moskva jakkoli zasahovala do loňských prezidentských voleb v USA. Neuvedl však, zda Putinovu tvrzení věří. Ve svém příspěvku na twitteru pouze napsal, že "(svůj) názor již poskytl".

Agentura AP uvedla, že Trump se v minulosti vyslovil v tom smyslu, že Rusko pravděpodobně bylo zapleteno do zásahů hackerů do amerických voleb, ale že do nich byly zřejmě zapleteny také další země.

Putin v sobotu prohlásil, že při setkání nabyl dojmu, že Trump jeho tvrzení přijal. "Pokládal tvrdé otázky a já jsem na ně odpovídal. Zdálo se mi, že ho ty odpovědi uspokojily," uvedl ruský prezident.

Témata:  Donald Trump USA Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy