Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson pochválil Turky, kteří vzdorovali loňskému puči

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Istanbul - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson dnes chválil odvahu Turků bránit demokracii při loňském pokusu o státní převrat.

Šéf americké diplomacie se ale při návštěvě Istanbulu vůbec nezmínil o rozsáhlých čistkách, které následně postihly celou tureckou společnost, uvedla agentura Reuters.

Tillerson se v největším tureckém městě zúčastnil slavnostního zahájení konference o těžbě ropy a plynu, kde získal ocenění za čtyři desetiletí práce v tomto odvětví. Mimo jiné tam prohlásil, že Spojené státy považují Turecko za svého partnera v prosazování větší energetické bezpečnosti v regionu.

"Tady v Istanbulu všichni zažíváme významné chvíle. Téměř před rokem se turecký lid - stateční muži a ženy - postavil proti pučistům a bránil svou demokracii," řekl Tillerson. "Využívám tohoto okamžiku, abych vyzdvihl jejich odvahu a uctil oběti událostí z 15. července 2016," dodal.

Ve zmíněný den část armády s pomocí tanků a vzdušných sil přepadla parlament a pokusila se převzít kontrolu nad dopravní infrastrukturou ve snaze svrhnout vládu. Puč ale selhal, když tisíce Turků vyšly do ulic v odpovědi na výzvu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby se proti převratu postavily. Více než 240 lidí, z nich mnoho civilistů, té noci přišlo o život.

Témata:  Turecko Rex Tillerson 1 vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy