Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský voják zajatý na Ukrajině je zklamán, že se ho Moskva zřekla

Ruská armáda
Ruská armáda
Foto: mil.ru

Kyjev - Ruský voják zajatý ukrajinskou jednotkou minulý měsíc v Donbasu ve svém prvním rozhovoru s ukrajinskými novináři prohlásil, že ho ruští velitelé nevarovali, že se jej v případě zajetí zřeknou.

"Ne, nic takového neříkali. Ani jsem o tom nějak nepřemýšlel. Jak se říká, dokud se to nestane, tak o tom nepřemýšlíš," řekl Viktor Agejev (22) televizi TSN. V interview tvrdil, že na východ Ukrajiny "přijel bránit bratrský lid". Nepřemýšlel o tom, že by mohl stanout před ukrajinským soudem.

Agejev z Altajského kraje na jihu Sibiře byl nejprve jako branec povolán do ruské armády, kde sloužil ve spojařském pluku v Rostovské oblasti. Po skončení povinné služby letos v březnu podepsal s armádou kontrakt a po čtyřech dnech byl převelen na Ukrajinu. Do zajetí se dostal 24. června u vsi Želobok během potyčky ukrajinských vojáků z 93. brigády s průzkumnou hlídkou ze 4. mechanizované brigády luhanských separatistů.

"Viktor Agejev nikdy nesloužil v ruských ozbrojených silách na základě kontraktu," tvrdí ruské ministerstvo obrany. "Tvrzení, že v ruské armádě zůstal a podepsal příslušný kontrakt, jsou výmyslem ukrajinských propagandistů," tvrdí ruští vojáci.

Agejev TSN řekl, že jeho kontrakt s ruskou armádou by mohl potvrdit velitel jeho útvaru číslo 65246 v Novočerkassku.

Témata:  Ukrajinská krize Ruská armáda Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy