reklama

Podle policie jsou migranti, kteří se utábořili v okolí La Chapelle na severu Paříže od pátku přijímáni do dočasných ubytoven v oblasti, kde podstoupí lékařské prohlídky a dostanou potřebné pokyny. Agentura AP uvádí, že jde asi o 1500 lidí, deník La Liberation ale mluví o 2771 běžencích.

Podle agentury AP se v letním vedru před autobusy se směsicí úlevy a obav seřadili především muži z Afriky a několik rodin. „Potřebujeme důstojnost,“ hlásá ručně napsaná cedule u jedné z matrací. Migranti si v ulicích rozložili stany, spí většinou ve spacácích a přístřešcích z lepenky.

Pařížské úřady odhadují, že do města denně dorazí desítky lidí prchajících před konflikty nebo chudobou z Afriky a Blízkého východu. Pro mnohé jde jen o dočasnou zastávku na cestě do severofrancouzského přístavu Calais, odkud se chtějí dostat do Anglie. Někteří ale v Paříži zůstávají v naději, že najdou nelegální práci, nebo tu dokonce pořádají o azyl.

Podle prohlášení pařížské policie však takové nelegální tábory „představují vážné riziko pro bezpečnost a zdraví jejich obyvatel i obyvatel nejbližšího okolí“. Do páteční akce je zapojeno asi 350 policistů a 100 úředníků. Vystěhovaní migranti podle budou rozvezeni po Francii, kde se mohou pokusit legálně hledat právní cesty k pobytu. Někteří ale mohou být deportování.

Pařížská starostka Anne Hidalgová tlačí na francouzskou vládu, aby přijala přísnější opatření pro zlepšení možností ubytovávání migrantů. Tábořiště, která dnes policie evakuuje, vznikla poblíž humanitárního střediska pro 12 tisíc lidí, které ale nezvládalo ubytovat všechny zájemce. Ministr vnitra Gérard Collomb by měl v příštích dnech představit nová chystaná opatření francouzské vlády v oblasti migrace.