Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomsta za nedělní protesty? V Turecku byly zatčeny desítky zaměstnanců univerzit

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul - V neděli se v Istanbulu uskutečnila bezprecedentní mohutná protivládní demonstrace, které se zúčastnily statisíce lidí, organizátoři hovoří o milionu přítomných. Režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na to zareagoval po svém a dnes bylo vydáno 72 zatykačů na pracovníky univerzit. 42 osob už policie zatkla.

Zatykače jako obvykle souvisejí s vyšetřováním hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Turecko označilo za strůjce loňského červencového pokusu o státní převrat. Všichni podezřelí užívají aplikaci ByLock, jejíž pomocí komunikují podle policie Gülenovi stoupenci. Jeden ze zatykačů byl vydán na známého akademika Koraye Caliskana, který v minulosti působil jako poradce šéfa opozice Kemala Kiliçdaroglua.

Nedělní pochod, který inicioval právě Kiliçdaroglu, byl nejvýraznějším projevem vzdoru proti Erdoganovi od vlny manifestací v istanbulském parku Gezi v roce 2012. Vůdce Lidové republikánské strany (CHP) Kiliçdaroglu v neděli před davem v istanbulské čtvrti Maltepe prohlásil, že Turecko žije pod diktaturou, a vyzval k dalším akcím proti vládě.

Skupiny hájící lidská práva a opozice tvrdí, že Turecko sklouzává k autoritářské vládě už několik let a že proces urychlily jednak neúspěšný převrat loni v červnu, jednak letošní dubnové referendum, díky němuž Erdogan získal další pravomoci.

Během výjimečného stavu po loňském pokusu o převrat bylo zatčeno zhruba 50.000 lidí; 150.000 státních zaměstnanců, včetně učitelů, soudců a vojáků, bylo suspendováno.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy