Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko nezakáže používání českého písma Comenia Script

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Slovenské ministerstvo školství odvolá dřívější nařízení, které by školám od září znemožnilo vyučovat žáky písmo Comenia Script vyvinutém v České republice. Toto písmo je ve srovnání s běžným psacím písmem jednodušší. Zejména velká písmena jsou podobná spíše tiskací abecedě.

Letos v květnu vydalo slovenské ministerstvo školství dodatek k učebnímu plánu, podle kterého by školy mohly v budoucnu vyučovat pouze klasické vázáné písmo.

"Přesvědčili mě argumenty, že je třeba dodatek zrušit. Zjistili jsme, že je poměrně velký počet škol, které používají Comenia Script, protože tento druh písma je velmi vhodný hlavně pro žáky s opožděným vývinem a poruchou jemné motoriky," řekl slovenský ministr Peter Plavčan.

Jeho úřad původně neměl informace o počtu škol, které písmo Comenia Script začaly na Slovensku využívat.

Rozhodnutí ministerstva školství uvítal petiční výbor za svobodu v psaní. "Těší mě, že jsme cíle dosáhli," uvedl člen petičního výboru Martin Kríž. Dodal, že podle jeho odhadu každá škola bude využívat pouze jeden typ písma.

Témata:  Slovensko děti školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy