Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Visegrádská čtyřka vyzvala EU k urychlení integrace Srbska a Černé Hory

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Budapešť- Evropská unie by měla uspíšit proces začlenění Srbska a Černé Hory do unie. Dnes ji k tomu vyzvaly země visegrádské čtyřky (V4) společně s Rakouskem, Slovinskem a Chorvatskem.

Šéfové diplomacie v Budapešti jednali o evropské integraci a kromě toho i o situaci na západě Balkánu a na Ukrajině. Selhání integrace západobalkánských států by podle nich mohlo představovat bezpečnostní hrozbu pro celý region, uvedla agentura Reuters.

„Pokud nezrychlíme evropský integrační proces (západního Balkánu)..., budeme čelit vážným bezpečnostním hrozbám v celé střední Evropě," řekl na tiskové konferenci maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. EU by podle něj měla začít vyjednávat o členství i s dalšími balkánskými státy.

Albánie a Makedonie jsou v současné době kandidátskými státy, avšak vyjednávání o jejich začlenění do unie ještě nezačala. Bosna a Hercegovina a Kosovo zatím status kandidáta neobdržely, oba státy však doufají, že se k unii připojí.

Šéf slovinské diplomacie Karl Erjavec varoval, že situace na západním Balkáně je poměrně nejasná a nestabilní. „Bude nutné zajistit zde dialog, který posilní stabilitu v regionu," řekl s tím, že by západobalkánské státy měly obdržet pomoc pro zavedení reforem potřebných k získání členství v EU.

Srbskem a Kosovem, bývalou jihosrbskou provincií, která vyhlásila v roce 2008 jednostrannou nezávislost, stále existuje napětí. Bělehrad Kosovo nikdy neuznal a i nadále se zde snaží zachovat svůj vliv. Makedonii a Bosnu pak rozděluje etnické členění v zemích.

Členství v EU se přitom stalo během poválečného období v 90. letech hlavním hnacím motorem reforem v balkánských státech. Proti začlenění balkánských států do EU je Rusko, které se snaží využívat svých tradičních vztahů s regionem a potlačovat zde zásahy USA a EU. Moskva vystupovala výrazně proti červnovému vstupu Černé Hory do NATO.

Témata:  EU Visegradská čtyřka Rakousko Slovinsko Chorvatsko Srbsko Makedonie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy