Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expředseda italské Ligy Severu Bossi byl odsouzen za zpronevěru státních přízpěvků

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Milán - Bývalý vůdce separatistické strany Ligy severu (LN) Umberto Bossi si má odsedět více než dva roky za zpronevěru. Rozhodla o tom dnes italská justice.

Politik se podle verdiktu dopustil zpronevěry státních příspěvků do stranické kasy k osobnímu užitku. Trest 18 měsíců dostal i jeho syn Renzo a dva a půl roku pokladník Francesco Belsito.

Bossi, který byl kvůli skandálu před pěti lety nucen opustit vedení strany, podle úřadů v letech 2009 až 2011 zpronevěřil 200.000 eur (5,2 milionu korun). Belsito ukradl dokonce půl milionu eur a Renzo Bossi 170.000, z toho 77.000 na nezákonnou koupi vysokoškolského diplomu v Albánii.

Současý šéf LN Matteo Salvini vyslovil nad vyústěním případu politování a prohlásil, že Bossi, který si má odsedět dva roky a tři měsíce, patří do „minulé éry" a že nyní jsou ve straně „noví lidé a projekty".

Dlouholetý zastánce autonomie bohatších severních oblastí Itálie Bossi si na italské politické scéně vysloužil renomé "zlého muže". Jeho hnutí trvale usiluje o federalizaci Itálie, aby se "pracovitý" sever zbavil "líného" jihu.

Kromě separatistických požadavků hnutí prosazuje také tvrdý postup vůči imigrantům. Bossi dokonce před lety prohlásil, že po lodích s uprchlíky by se mělo po varovných výstřelech rovnou pálit ostrými.

Témata:  Itálie soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy