Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar a Spojené státy podepsaly dohodu o boji proti financování terorismu

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Dauhá - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v rámci snahy o ukončení měsíc trvajícího diplomaticko-ekonomického konfliktu mezi Katarem a čtveřicí dalších arabských států navštívil Dauhá. USA a Katar také podepsaly dohodu o boji proti financování terorismu. 

Tillerson podle agentury Reuters uvedl, že dohoda podepsaná s jeho protějškem šajchem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním se připravovala několik měsíců, dlouhé týdny podle něj intenzivně diskutovali experti. Odkazoval tak na květnový summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a nejvyšších představitelů arabských zemí u Perského zálivu.

„Memorandum stanovuje řadu kroků, které každá země přijme v příštích měsících a letech k tomu, aby přerušila a znemožnila finanční toky pro terorismus a globálně zintenzívnila boj proti terorismu," dodal Tillerson.

Sání uvedl, že dohoda nesouvisí s krizí se čtyřmi arabskými zeměmi, která podle obav USA může mít vliv na jejich vojenské a protiteroristické operace v regionu a která může zvýšit vliv Íránu v této oblasti.

V červnu Saúdská Arábie, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Egypt přerušily s Katarem diplomatické styky právě kvůli jeho údajné podpoře terorismu. Zároveň proti němu vyhlásily dopravní a obchodní blokádu. Mimo jiné po Kataru chtějí, aby uzavřel televizi Al-Džazíra, přerušil kontakty s Íránem a ukončil podporu teroristických skupin. Dauhá však obvinění z podpory terorismu odmítá, své stanovisko vůči Íránu hájí a ultimátum označil za zásah do své suverenity.

Egyptské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že by mezinárodní koalice vedená Spojenými státy pro boj proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) neměla mít za člena Katar vzhledem k tomu, že prý podporuje terorismus.

Témata:  Katar Rex Tillerson

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy