Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie při zásahu ve středním Turecku zabita pět ozbrojenců IS

Turecká policie
Turecká policie
Foto: egm.gov.tr

Istanbul - Při zásahu turecké policie v provincii Konya v centrální části země bylo zabito pět ozbrojenců Islámského státu (IS). Čtyři policisté byli lehce zraněni.

K operaci speciální policejní jednotky vedlo podezření, že islamisté připravují útok. Podle turecké tiskové agentury Dohan policie zahájila zásah v 5:15 místního času (3:15 SELČ) v domě v okrese Meram spadajícího do provincie Konya ve střední Anatolii jižně od Ankary.

Posléze provedla razie na celkem deseti různých adresách, zabavila pět útočných pušek Kalašnikov a pistoli. Oblast byla uzavřena.

Ankara v posledních letech zadržela více než 5000 osob podezřelých z napojení na IS a deportovala 3290 zahraničních ozbrojenců. Turečtí policisté minulý týden zatkli při zátazích v Istanbulu 29 členů IS. Ve skupině je 22 cizinců. Policisté zatýkali na 20 různých místech. Policie jednala na základě informace, že dotyční v minulosti bojovali v řadách IS v Sýrii, pak odjeli do Turecka, avšak hodlají se do Sýrie vrátit.

I po pádu Mosulu ovládá IS části Iráku a Sýrie

V moci IS je město Havídža v provincii Kirkúk, které leží asi 180 kilometrů jihovýchodně od Mosulu a 300 kilometrů severně od Bagdádu. Radikálové toto město v převážně kurdské oblasti ovládli v červnu 2014. V západoirácké provincii Anbár dobyly vládní síly již města Ramádí a Fallúdža, džihádisté ale mají pod kontrolou západní část provincie podél řeky Eufrat a oblasti okolo města Káim při hranicích se Sýrií.

IS také ovládá části východní a centrální Sýrie kolem řeky Eufrat, zejména kolem města Dajr az-Zaur. Od loňského listopadu pokračuje dobývání syrské bašty islamistů, města Rakka, jen letos povstalci podporovaní tureckou armádou v únoru dobyli severosyrské město Al-Báb v provincii Halab, v červnu se pak poprvé od roku 2014 podařilo povstalcům vstoupit do provincie Dajr az-Zaur.

Témata:  Turecko Islámský stát policie Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy