Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie kolabuje pod náporem uprchlíků, potřebuje větší podporu od EU, volá Frontex

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Varšava - Italská delegace se v úterý ve Varšavě sešla s ředitelem Frontexu Fabricem Leggerim. Agentura Frontex pro dohled na vnější hranice EU žádá větší podporu pro Itálii v otázce migrační krize. Sama chce zvýšit své zapojení a sestaví pracovní skupinu, která se bude zabývat revizí pravidel evropské záchranářské operace Triton.

"Dohodli jsme se na bezodkladném ustavení pracovní skupiny, jejímž cílem bude identifikovat, co je potřeba upravit v konceptu operace Triton na základě rozhodnutí učiněných na politické úrovni v Tallinnu," řekl šéf italské delegace Giovanni Pinto.

Italské ministerstvo vnitra výsledky jednání označilo za "další krok kupředu", server huffingtonpost.it však podotýká, že jakákoli změna současného stavu je ještě daleko. "Triton může být pozměněn, ale ne teď. Možná na začátku podzimu. Do té doby bude Itálie brát uprchlíky stejně jako dosud: do svých přístavů a bez jakékoli pomoci ostatních středomořských států," uvádí italský web.

Podle huffingtonpost.it se návrhy na změny v operaci Triton očekávají nejdříve v září, přičemž poté by je ostatní státy musely schválit. Důvodem jsou údajně blížící se parlamentní volby v Německu, což je "jediný stát, s jehož pomocí může Řím počítat". "Vytvořit plán na revizi, když je kampaň v plném proudu, by znamenalo komplikace pro Angelu Merkelovou," uvedl huffingtonpost.it.

Operace Triton se pod italským vedením účastní 26 zemí EU a téměř 400 pracovníků Frontexu, zahrnuje také 12 plavidel, tři letouny a čtyři helikoptéry. Osoby, které jsou zachráněny v rámci společné operace však momentálně putují do italských přístavů. Letos to podle agentury ANSA bylo již přes 9000 lidí.

Témata:  uprchlíci Itálie Polsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy