Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kyjevě se koná summit Evropské unie a Ukrajiny, hlavním tématem bude asociační dohoda

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - V Kyjevě se dnes koná summit Evropské unie a Ukrajiny. Hlavním tématem bude asociační dohoda, kterou Ukrajina podepsala s EU v roce 2014, ratifikována byla ale až tento týden po zdržení kvůli referendu v Nizozemsku. Řešit se budou i protikorupční reformy a vleklý konflikt v Donbasu.

Vrcholná schůzka se koná jen měsíc poté, co se Ukrajinci po letech jednání dočkali bezvízového styku.

Za EU ve středu do Kyjeva dorazili předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, kteří se už večer setkali s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Dnes by se jednání měli zúčastnit i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová a ministři ukrajinské vlády.

Asociační dohoda s EU stála u zrodu nynější vleklé ukrajinské krize. Protesty na Ukrajině proti tehdejšímu proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi vedly v únoru 2014 k pádu režimu v Kyjevě a v dubnu 2014 k vypuknutí války na Donbasu.

Většina ustanovení asociační dohody platila už dříve v dočasném režimu, plně v platnost dohoda vstoupí 1. září 2017.

Témata:  Ukrajina EU Donald Tusk Jean-Claude Juncker Petr Porošenko Federica Mogherini

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy