Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v Německu v červnu dosáhla na 1,5 procenta

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Berlín/Brusel - Meziroční míra inflace v Německu podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie v červnu dosáhla 1,5 procenta. Mírně tak zrychlila z květnových 1,4 procenta. Ekonomická nálada v eurozóně je na nejvyšší úrovni za deset let. Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v červnu mírně zpomalil.

Ve srovnání s předchozím měsícem ceny v Německu stouply o 0,2 procenta. Statistici potvrdili i neharmonizované údaje. Podle nich meziroční inflace dosáhla 1,6 procenta a meziměsíčně ceny vzrostly o 0,2 procenta. Bez zahrnutí cen energií pak míra inflace činila 1,8 procenta.

Nejvíce v červnu meziročně vzrostly ceny alkoholických nápojů a tabáku, a to o 2,8 procenta. Potraviny a nápoje zdražily o 2,6 procenta. Naopak ceny v komunikacích o 0,6 procenta klesly. Ceny energií se nezměnily.

Růst průmyslové výroby v eurozóně v květnu proti předchozímu měsíci dosáhl 1,3 procenta, a překonal tak očekávání analytiků. V celé Evropské unii se výroba meziměsíčně zvýšila o 1,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Analytici očekávali meziměsíční růst v eurozóně o 1,1 procenta a meziroční o 3,5 procenta.

V průmyslu byl nejsilnější růst v porovnání s dubnem, a to o 2,3 procenta, zaznamenán ve výrobě kapitálového zboží, jako jsou stroje a zařízení. Dále u zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou osobní automobily a přístroje pro domácnost. Tam růst činil 1,8 procenta.

Z geografického hlediska se průmyslová produkce meziměsíčně nejvíce zvýšila v Litvě (3,8 procenta), Rumunsku (3,5 procenta) a v České republice (3,3 procenta), na opačném konci žebříčku stojí Portugalsko (-1,0 procenta) a Malta (-0,9 procenta). V meziročním porovnání si nejlépe vedly Rumunsko (14,6 procenta), Estonsko (12,6 procenta) a Česká republika (10,7 procenta). Nejhorší výsledek zaznamenala Británie a Malta (obě -0,7 procenta).

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v červnu mírně zpomalil, stále však zůstává vysoký a za celé druhé čtvrtletí byl výkon podniků v eurozóně nejlepší za šest let. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila konzultační společnost IHS Markit.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) za červen klesl na 56,3 bodu z květnových 56,8 bodu. Byl však lepší než předběžný rychlý odhad, který počítal s poklesem indexu na 55,7 bodu. Index se drží nad padesátibodovou hranicí od poloviny roku 2013. Hranice 50 bodů rozděluje růst aktivity od poklesu.

Hodnota indexu podle hlavního ekonoma IHS Markit Chrise Williamsona naznačuje, že ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,7 procenta. "Pokles hodnoty PMI za červen určitě nevypadá jako začátek zpomalování," dodal Williamson.

Témata:  inflace Německo eurozóna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.