Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

American Airlines ruší kvůli obchodnímu sporu dohodu s aerolinkami Blízkého východu

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Fort Worth - Společnost American Airlines už dlouho vede obchodní spor s Qatar Airways a Etihad Airways kvůli tomu, že firmy podle ní dostávají od vlád svých zemí nelegální subvence. Dosavadní dohoda o sdílení letů tak už podle největšího leteckého přepravce USA postrádá smysl.

Smlouva leteckým společnostem umožňuje prodávat letenky na spoje partnerských aerolinií. Získají tak napojení na trasy, které je pro ně obtížné otevřít nebo udržovat na vlastní náklady.

Zrušení partnerství je dalším krokem ve sporu amerických přepravců American, Delta a United s aerolinkami ze zemí Blízkého východu, které subvencování ze strany státu popírají. Americké společnosti je obviňují z nekalé konkurence. Díky státní podpoře mohou cestujícím nabízet nižší ceny a další výhody.

Dohoda American Airlines s Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů, která byla uzavřena v roce 2009, skončí 25. března 2018, uvedla mluvčí arabské společnosti v rozhovoru s agenturou Reuters.

Záležitost je nyní o to složitější, že Qatar Airways mají zájem na koupi podílu American Airlines. Žádost o převzetí desetiprocentního podílu podaly regulačnímu úřadu koncem června, ve středu však předložily nové podání. Podrobnosti o něm nebyly zveřejněny.

Témata:  Qatar Airways letectví a letadla USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy