Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký režisér natočil film o úspěšném puči a vyvraždění Erdoganovy rodiny, byl zatčen

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - V Turecku byl dnes zatčen režisér Ali Avci, který natočil film o prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi a tento týden má být do kin uveden jeho nový film Probuzení. Je podezřelý ze spojenectví s duchovním Fethullahem Gülenem, jemuž Ankara přičítá zosnování loňského neúspěšného puče.

Z upoutávky je patrné, že ve snímku pučisté uspěli a Erdoganova rodina byla povražděna. V poslední scéně je vidět Erdogan, který má ke spánku přitisknutou pistoli.

Podle tureckých sdělovacích prostředků byl spolu s Avcim zatčen také muž podezřívaný z toho, že měl k dispozici komunikační aplikaci, jakou používají lidé z okruhu Gülena.

Podle turecké agentury Anadolu přišli policisté do Avciho domu, kde našli také druhého, hledaného muže. Při domovního prohlídce se druhý muž snažil uprchnout. Policie pak oba zadržela a převezla na stanici.

V Turecku si tento týden připomínají první výročí neúspěšného pokusu o Erdoganovo svržení. Od loňského července pak skončilo v žalářích na 50.000 osob a o práci buď přišlo, nebo bylo suspendováno 150.000 osob.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan filmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy