reklama

"Znepokojuje nás boj proti korupci. Vím, že prezident a parlament udělali hodně, ale nestačí to," prohlásil Juncker na závěr summitu Ukrajina-EU. "Jestli se nevypořádáte s korupcí na všech úrovních, investoři na Ukrajinu nedorazí," varoval.

Prezident Petro Porošenko se po nedávné ratifikaci asociační dohody a zrušení unijních víz pro Ukrajince domáhal "cestovní mapy", tedy podrobného plánu další integrace Ukrajiny do Evropské unie, ačkoliv podle tisku nesouhlas některých členských zemí s ambicemi Ukrajiny zabránil v dosažení společného prohlášení na závěr summitu.

"Už dnes je důležité začít pracovat na cestovní mapě, abychom dosáhli našich snů. Vždyť před deseti lety asociační dohodu a bezvízové cestování mnozí považovali za sny. Ještě před rokem mnoho politiků nevěřilo, že zrušení víz je reálné," prohlásil Porošenko.

Porošenko, Juncker i předseda Evropské rady Donald Tusk se podle serveru Ukrajinska pravda vyhnuli odpovědi na dotaz, zda bylo ze summitu přijato závěrečné prohlášení, jak se jindy děje.

"Není to slogan, ale v nejdůležitější části nejdůležitějšího dokumentu, asociační dohody, je zapsáno, že EU uznává evropské snahy Ukrajiny a vítá její evropskou volbu," řekl Tusk. Pokládal ale za nutné dodat, že jde o osobní názor, nikoliv o prohlášení ve jménu celé EU.

"Právo učinit výběr, kam bude Ukrajina v budoucnu patřit, náleží výlučně Ukrajincům. Žádný stát na světě nemá právo rozsvítit na této cestě červenou!" řekl Porošenko. "Při vší úctě ke každému vůdci institucí a států EU musím zdůraznit, že nikdo nemá žádné, ani morální, ani politické právo popírat ducha a literu asociační dohody, její cíle, smysl a význam pro ukrajinský lid a budoucnost našeho státu," pokračoval Porošenko.