Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslava pádu Bastily ve Francii. Trump jako čestný host sledoval vojenskou přehlídku

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Paříž - Americký prezident Donald Trump dnes sledoval vojenskou přehlídku v Paříži, která se konala u příležitosti oslav státního svátku Dne Bastily a také ke stému výročí vstupu USA do první světové války.

Trump za doprovodu manželky Melanie do centra metropole přijel kolem 10:00 SELČ, na místě ho přivítali francouzská první dáma Brigitte a také francouzský premiér Édouard Philippe. Krátce poté dorazil i prezident Emmanuel Macron, který jel v čele slavnostního vojenského průvodu.

V momentě, kdy před tribunou společně defilovaly sbory americké armády, námořnictva a námořní pěchoty, vzdal Trump vojákům hold salutováním. Několik vojáků pochodovalo v dobových amerických uniformách.

Hned na úvod zhruba dvouhodinové přehlídky proletěly nad Champs-Élysées stíhačky, které vypustily ve vzduchu kouřovou clonu v barvách francouzské trikolory. Známým pařížským bulvárem pochodovalo více než 3700 vojáků, další řídili přes 200 vojenských vozidel včetně obrněnců.

Součástí ceremonie byla i připomínka teroristického útoku v jihofrancouzském městě Nice, kde přesně před rokem útočník najel do oslavujícího davu. Masakr si tehdy vyžádal 86 lidí. Vojáci se dnes v závěru defilé před tribunou s Macronem a Trumpem sestavili tak, aby ze vzduchu tvořili nápis Nice. Vojenský orchestr k tomu zahrál píseň Nissa La Bella (Nádherná Nice), která je považována za hymnu tohoto letoviska.

Macron v projevu po skončení vojenské přehlídky poděkoval Spojeným státům, že se před 100 lety rozhodly do světového konfliktu zasáhnout. Historici tento krok hodnotí jako zlomový okamžik v historii nejen Evropy. "Nás nikdy nic nerozdělí," řekl francouzský prezident.

Trump již ve čtvrtek prohlásil, že i přes občasné rozpory není možné narušit letité spojenectví obou zemí. "Vztahy s Francií jsou silnější než kdy jindy," napsal dnes americký prezident twitteru.

Témata:  Paříž Donald Trump Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy