Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Odebrecht pokračuje, firma dala peníze na kampaň prezidentovi Kolumbie

Juan Manuel Santos
Juan Manuel Santos
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Bogotá - Brazilská stavební firma Odebrecht poskytla peníze na volební kampaň v roce 2014 prezidentovi José Manuelovi Santosovi i jeho rivalovi ve volbách Óscarovi Zuluagovi. Nyní je na národní volební komisi, aby rozhodla, zda byl těmito platbami porušen zákon.

Podle zákona nesmí kandidáti na kampaň dostávat peníze od zahraničních společností.

Současný prezident Santos podle prokuratury dostal od Odebrechtu na svou poslední kampaň dvakrát půl milionu dolarů (celkem 23 milionů korun) přes panamskou společnost Paddington. Jeho rival Zuluaga, šéf opoziční strany Demokratický střed, údajně dostal na kampaň 1,6 milionu dolarů. Peníze šly přes firmu Topsail Holding, která má rovněž sídlo v Panamě.

Brazilská společnost Odebrecht figuruje v centru obřího korupčního skandálu v Brazílii kolem přidělování zakázek státní firmy Petrobras. V předchozím roce vyšlo najevo, že uplácela i politiky v nejméně 12 zemích Latinské Ameriky. Bývalí manažeři firmy Odebrecht už byli kvůli korupci odsouzeni a někteří nyní udávají další jména výměnou za nižší tresty.

Kvůli ilegálnímu financování prezidentské kampaně firmou Odebrecht tento týden uvalil soud vazbu na peruánského prezidenta Ollanta Humalu (2011-2016) a jeho manželku. Obvinění z braní úplatku od Odebrechtu čelí i další peruánský exprezident Alejandro Toledo, o jehož vydání žádá Peru Spojené státy.

Témata:  Kolumbie Brazílie Juan Manuel Santos

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy