Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na schůzce Trumpova syna s ruskou právničkou byl také bývalý agent sovětské špionáže

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Washington/Moskva - Podle informací televize NBC News se loňské schůzky Donalda Trumpa mladšího s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou během prezidentské kampaně zúčastnil i někdejší člen sovětské kontrašpionáže.

Podle ruských médií jde o jistého Rinata Achmetšina, ruského emigranta s ruským a americkým občanstvím. Agentura RBK dnes napsala, že Achmetšin byl lobbistou organizace Human Rights Accountability Global Initiative Foundation (HRAGIF), která byla vytvořena speciálně s cílem dosáhnout zrušení takzvaného Magnitského zákona.

Zákon byl v USA přijat v roce 2012 v reakci na smrt ruského auditora Sergeje Magnitského, údajně ubitého dozorci v ruském vězení. Postihuje sankcemi ruské politiky, kteří podle USA porušují lidská práva. Moskva se dlouhodobě snaží o jeho zrušení, za jeho odvolání údajně lobbovala i právnička Veselnická.

Achmetšin je bývalým pracovníkem sovětských tajných služeb, potvrdila RBK s odvoláním na tvrzení Williama Browdera, šéfa společnosti Hermitage Capital Management, kde byl zaměstnán Magnitskij.

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že Kreml Achmetšina nezná a nemá o něm žádné informace.

Syn amerického prezidenta tvrdí, že se s Veselnickou loni v červnu setkal, protože mu nabídla kompromitující informace o tehdejší demokratické sokyni jeho otce Hillary Clintonové, žádné dokumenty prý ale nakonec nezískal. Veselnická takovýto účel jednání popřela s tím, že chtěla jednat o Magnitského zákonu.

Trumpa mladšího chtějí kvůli kontroverzní schůzce vyslechnout výbory Kongresu. Pro prezidenta Trumpa aféra znamená další prohloubení skandálu, ve kterém čelí nařčením, že mu k vítězství ve volbách pomohla Moskva. Trump i Kreml takové závěry odmítají.

Témata:  USA Rusko Donald Trump Donald Trump junior Sovětský svaz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy