Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První výročí nezdařeného puče v Turecku: 15. červen byl na oslavu vítězství vyhlášen státním svátkem

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecko si dnes připomíná první výročí nezdařeného puče proti režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Z jeho zosnování Ankara obviňuje duchovního Fethullaha Gülena. V zemi dosud platí výjimečný stav, vláda řídí zemi pomocí dekretů.

Při pokusu o převrat bylo 250 lidí zabito a přes 2000 zraněno. O zaměstnání přišlo 150.000 státních zaměstnanců údajně podporujících pučisty. Degradováno bylo 350 důstojníků.

Od loňského července turecký režim pozatýkal kvůli údajným vazbám na Gülenovo hnutí na 50.000 lidí. Duchovní ale tvrdí, že podíl na pokusu o převrat nemá.

Erdogan se dnes v Ankaře zúčastnil mimořádné parlamentní schůze. "Uplynul právě rok od nejtemnější a nejdelší turecké noci, která se nakonec změnila v jasný den," řekl na schůzi poslancům premiér Binali Yildirim. Poděkoval tisícům Turků, kteří se loni 15. července vydali do ulic na výzvu prezidenta, aby pučisty přemohli.

Patnáctý červenec byl v Turecku na počest vítězství nad pučisty vyhlášen státním svátkem. Veřejná doprava je o víkendu v Istanbulu a Ankaře zdarma. Obě města plánují na dnešek masové "pochody národní jednoty" za účasti tisíců lidí, na mostě přes Bospor bude v Istanbulu pietní akt na počest obránců režimu, kteří během puče zahynuli.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy