reklama

Rusko tvrdí, že nová legislativa má zabránit ratingovým agenturám, aby měnily ratingy kvůli vnějšímu politickému tlaku. Odchod tří velkých hráčů znamená, že dluh ruských firem budou nyní hodnotit pouze dvě místní agentury. Nová agentura podporovaná Kremlem a centrální bankou ACRA a starší ruská agentura Expert RA.

Investoři uvádějí, že se snaží uvěřit, že ratingy vypracované místními agenturami budou na stejné úrovni jako mezinárodní.

Manažer jednoho moskevského fondu agentuře Reuters řekl, že ne všem firmám na ruském dluhopisovém trhu se podařilo do pátečního termínu získat rating od ACRA a nyní jsou bez ratingu. Změnami jsou znepokojené i banky, protože to ovlivňuje jejich schopnost půjčit si peníze od centrální banky.

Na úvěrovém ratingu jsou závislí i investoři, kteří se podle nich rozhodují, zda budou držet dluhopisy určité společnosti, nebo je prodají. Podle zdrojů z trhu budou investice do dluhopisů obtížné i pro ruské penzijní fondy, pokud nové opatření ohledně ratingů zůstane takové, jaké je nyní.

Agentura Expert byla zřízena před dvěma desetiletími a stěžuje si na mladšího konkurenta ACRA, který v ruštině působí pod zkratkou AKRA, protože je podle ní zvýhodňována. "Představte si, že na ratingovém trhu je jen jedna agentura. Klienti nemají kam jít," řekl agentuře Reuters šéf Expertu Sergej Tiščenko. Podle něj bez řádné konkurence by hodnocení mohlo být uměle nízké, protože monopolní agentura bude chtít chránit svou pověst tím, že bude velmi obezřetná.

Do poloviny července ACRA poskytla 40 ratingů a do konce roku jich chce mít více než 100. Konkurenční Expert má 415 aktivních ratingů, avšak hodnotila pouze čtyři banky, které jsou i na seznamu ACRA. Je tak obtížné posoudit hodnocení obou konkurentů. Na hodnocení ACRA si již dříve stěžoval i šéf druhé největší ruské banky VTB Andrej Kostin. "Hodnotily nás dokonce hůře než západní agentury, na které jsme si stěžovali kvůli jejich politizovanému přístupu," řekl Kostin.