Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump změnil názor? USA by se mohly vrátit ke klimatické dohodě, říká Macron

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Paříž - Šéf Bílého domu Donald Trump podle francouzkého prezidenta Emmanuela Macrona změní své rozhodnutí odstoupit od pařížské dohody o klimatu.

Pařížská dohoda o ochraně klimatu, kterou v roce 2015 podepsalo 195 zemí, si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Podle Trumpa za to USA platí nespravedlivě vysokou cenu oproti dalším zemím, jakou jsou například Čína či Indie a počátkem června oznámil, že Spojené státy od pařížské dohody odstupují.

Dohoda byla jedním z témat čtvrteční schůzky Macrona s Trumpem v Paříži. "Mluvili jsme podrobně o věcech, které by ho mohly přimět vrátit se k pařížské dohodě," uvedl Macron v interview s listem Le Journal du Dimanche.

"Donald Trump pochopil smysl mých slov, včetně spojitosti mezi globálním oteplováním a terorismem," prohlásil Macron. "Myslím si, že také viděl mobilizaci (amerických) měst, států a firem, aby Spojené státy zůstaly zapojeny do boje proti oteplování klimatu," dodal.

Témata:  Donald Trump Francie USA Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy