Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pachatelé útoku na let MH17 by mohli být souzeni v nepřítomnosti

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.
Foto: Dutch Safety Board

Sydney - Pachatelé útoku na let MH17 malajsijských aerolinií, které bylo v roce 2014 sestřeleno nad východem Ukrajiny, by mohli být souzeni v nepřítomnosti. Rusko zablokovalo v roce 2015 snahu zřídit za účelem stíhání viníků katastrofy mezinárodní tribunál.

Mezi 298 oběťmi byli hlavně Nizozemci, ale také občané dalších 17 zemí, včetně 38 Australanů.

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová dnes prohlásila, že se prověřují "všechny právní možnosti", a vyzvala Rusko, aby spolupracovalo s Radou bezpečnosti OSN a plnilo rezoluci 2166, kterou prosadila Austrálie. "Vyzývá (rezoluce) všechny státy ke spolupráci, která má zajistit předvedení odpovědných osob (za zničení letadla) před soud. Je možné, že budou souzeny v nepřítomnosti," sdělila ministryně.

Letadlo letělo na trase Amsterodam - Kuala Lumpur. Nizozemští vyšetřovatelé došli v roce 2015 k závěru, že stroj sestřelila ruská raketa. Moskva podíl na katastrofě letu MH17 popírá.

Nizozemsko v červnu oznámilo, že by lidé odpovědní za sestřelení letadla měli být souzeni nizozemským soudem podle nizozemských zákonů. Není jasné, zda bude Rusko spolupracovat s nizozemským soudem, pokud tamní prokuratura označí podezřelé nebo si vyžádá informace.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Austrálie Nizozemí

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy