Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum: Většina lidí by nezasáhla v případě útoků proti muslimkám

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Canberra - Současná kauza muslimských burkin odhalila, že téma islámského odívání je stále živá. Česká Republika není izolovaným případem. Psané i slovní útoky na muslimy se odehrávají nejenom v Evropě a USA, ale i Austrálii. Studie doktora Mehmeta Ozalpa, ředitele Center for Islamic Studies and Civilisation na Charles Sturt University, odhalila, že většina lidí by v případě verbálního útoku na ženu zahalenou v šátku se jí nikterak nezastala.

Ozalp prozkoumal 243 případů islamofobních útoků, nahlášených v Islamofobním rejstříku Austrálie, které se udály v 14měsíčním období mezi lety 2014-2015. Zjistil, že 80 procent ověřených protiislámských útoků bylo zaměřeno proti muslimským ženám a 75 procent jich bylo způsobeno australskými muži.

Podle průzkumu pouze 25 procent obětí uvedla, že se svědci pokusili nějak zasáhnout.Třetina žen, které ohlásily, že byly napadeny, měly sebou děti. Nicméně, stejný počet (25 procent) svědků ohlásil napadení do Islamofobního rejstříku.

Podle Ozalpa tyto útoky nejsou ani tak reakcí na teroristické útoky islamistů, jak se původně myslelo, jako spíše vychází z obecné představy některých Australanů, že  muslimové do Austrálie nepatří a že je „něco základně špatného u muslimů a islámu.“

Příkladem islamofobního typu australského muže proti muslimské ženě je případ tesaře Adama Peterse, který zaútočil na muslimku Hulyu Kandemirovou. Podle svědků Peters pil pivo na lavičce poblíž obchodního centra a když uviděl Kandemirovou, řekl své dceři, aby jí popřála „veselé Vánoce.“ Když Kandemirová odvětila „radostné svátky“, rozčílil se a napadl jí se slovy, že pokud jí příště potká, tak jí zabije. Když utíkala, házel na ní kameny.

Mnozí odpůrci politické korektnosti, včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, tvrdí, že pozdrav „veselé Vánoce“ je nahrazován politicky neutrálním „radostné svátky.“ Muslimové Vánoce neslaví a podle jejich odpůrců usilují o jejich vymýcení. Podle zastánců muslimů však Vánoce neslaví i další náboženské skupiny (např. hinduisté) a „radostné svátky“ jsou tak vhodným pozdravem.

Témata:  Islám muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.