reklama

Policie zatýkala v provincii Tekirdag, která leží v evropské části Turecka severozápadně od Istanbulu. Mezi zadrženými jsou podle listu Hürriyet mimo jiné podnikatelé, novináři a porodní asistentky. Celkem úřady vydaly zatykač na 127 lidí. Zadržet se jich policii podařilo 115, po zbylých osobách policie stále pátrá.

Podezřelí podle tureckých úřadů používali aplikaci ByLock, pomocí které údajně komunikují stoupeni Fethullaha Gülena. Ankara už několikrát vyzvala Washington, aby jí Gülena vydal.

Letos v dubnu se v Turecku konalo referendum, v němž zvítězili příznivci prezidenta Erdogana a zastánci změny parlamentního systému na prezidentský.

V sobotu si Turci připomněli první výročí zmařeného puče, při kterém bylo 250 lidí zabito a přes 2000 zraněno. Erdogan slíbil, že strůjcům puče "srazí hlavy". Zopakoval také, že obnoví trest smrti, pokud to parlament odhlasuje. To ale zavře Turecku dveře do EU.

Turecké úřady po 15. červenci 2016 zadržely už asi 50.000 lidí, vyšetřování jich ale čelilo více než 150.000. Zhruba 145.000 státních zaměstnanců přišlo o práci.