Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea požaduje po KLDR vojenské rozhovory i setkání rodin

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jižní Korea dnes navrhla KLDR, aby se v pátek poprvé od roku 2015 sešli zástupci obou vlád k jednáním o zastavení nepřátelských akcí v blízkosti společné hranice. Jihokorejský Červený kříž také navrhl uskutečnění rozhovorů o setkání rodin, které rozdělila korejská válka v letech 1950 - 1953.

Jde o první pokus o sblížení mezi oběma státy ze strany nového jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, který se funkce ujal v květnu. Potřeba dialogu s KLDR je podle něj nyní naléhavější než kdykoli předtím, pokud mají být omezeny severokorejské programy vývoje jaderných zbraní a raket.

Navrhované rozhovory by se v případě souhlasu KLDR uskutečnily v příhraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně po týdnech zvýšeného počtu severokorejských testů raket.

Náměstek jihokorejského ministra obrany při oznamování návrhu rozhovorů neupřesnil, co míní nepřátelskými vojenskými aktivitami. Jižní Korea ale většinou poukazuje například na vysílání severokorejské propagandy z amplionů a další provokace, zatímco KLDR požaduje zastavení společných americko-jihokorejských vojenských cvičení.

Pchjongjang opakovaně prohlásil, že se Soulem nepovede žádné rozhovory, dokud Jižní Korea nevrátí 12 severokorejských servírek, které loni v dubnu uprchly do sousední země. Severní Korea tvrdí, že byly uneseny, ale Jižní Korea trvá na tom, že uprchly o vlastní vůli.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy