Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sex v SSSR. Větě, která způsobila poprask, se Západ směje dodnes

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Když se sovětská komunistka a aktivistka Výboru sovětských žen Ljudmila Ivanovová vypravila v 80. letech do televize, ani v nejhorších nočních můrách by ji nenapadlo, jakou škodu tam může napáchat. Stačila k tomu jedna věta, kdy prohlásila, že "sex v SSSR neexistuje". Nyní tvrdí, že ji myslela jinak.

Komunistka se v polovině 80. let minulého století po celé zemi proslavila výrokem v televizní debatě s Američankami. Uvedla, že "sex v Sovětském svazu neexistuje". Podle jejích slov ale šlo o nedorozumění.

"To slovo nikdo nikdy neslyšel. Mohly jsme se jen dohadovat, co ten sex je, a hádaly jsme, že nemá moc dobrý význam," vysvětlila Ivanovová reportérce BBC.

V debatě staré desítky let si seniorka z Bostonu stěžovala, že v televizní reklamě je plno sexu, a ptala se, jak je tomu v Sovětském svazu. Ivanovová údajně chtěla říci, že "v SSSR sex nemáme, máme lásku". Ale druhý kousek věty střihač ve studiu později odstranil. Na sovětské obrazovky se tedy záznam dostal v roce 1986 pouze s tvrzením, že sex v Sovětském svazu nemají.

"Jakmile jsem řekla, že v SSSR sex neexistuje, vypukl takový smích, že nebylo slyšet nic jiného," přiznala Ivanovová. Vzápětí se prý lekla, že řekla něco, co neměla, a že za to bude potrestaná. Tehdy pracovala jako hotelová vedoucí u cestovní kanceláře Inturist.

"Vyletělo to ze mě samo od sebe," dodala po tolika letech od události. Tou dobou podle ní ale opravdu v Sovětském svazu nebyly ani filmy pro dospělé, ani reklama, a sexuální výchova se neodehrávala ani ve školách, ani v rodinách. Milostný život se zkrátka tajil.

Američanky podle ní běžně chodily v tričkách a džínách, neupravené a drzé. "My všechny jsme byly upravené a odhodlané hájit svou vlast," vzpomíná bývalá aktivistka. 

Nepopírá, že Sověti se před kamerou báli, aby neřekli něco nesprávného, zatímco Američané byli uvolnění. Ivanovovou ale údajně nikdo nenechal dopovědět, že v Sovětském svazu není sex v televizi. Lidé na ni po odvysílání pořadu pokřikovali a ptali se jí, jak je na tom se sexem. Na schůzi komunistické organizace jí navíc její slova vyčetli.

Zatímco východní velmoc po památné větě trnula, západ se nezapomněl Moskvě náležitě vysmát. Vznikla dokonce trička, která hrdě hlásala, že v SSSR není žádný sex. A k dostání jsou až do nynější doby.

Témata:  Sovětský svaz pohlavní styk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy