Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit by tvrdě zasáhl obyvatele Gibraltaru

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Gibraltar - Sázky a internetové hry jsou hlavním zdrojem příjmů britské kolonie Gilbraltar, která si své výsadní postavení hodlá zachovat i po odchodu Británie z Evropské unie. Gibraltar přitahuje zaměstnance proto, že mohou dojíždět ze Španělska, kde je život příjemnější a levnější. Obávají se proto překážek na hranici.

Gibraltar, enkláva o šesti kilometrech čtverečních, na niž si činí nároky Španělsko, se v posledních 20 letech stala mekkou internetových her o peníze: sázek na fotbal nebo na britské parlamentní volby, pokeru, rulety i baccaratu.

Počítače centra Continent8 pracují za opancéřovanými dveřmi v tunelu, kde je dosud kancelář, odkud generál Dwight Eisenhower, vrchní velitel Spojenců, řídil v roce 1942 vyloďovací operace v Africe.

Pro 33.000 obyvatel Gibraltaru jsou aktivity u Continent8 či v dalších dvou datových centrech Gibraltaru strategické: podle ministra obchodu Alberta Isoly zajišťují 25 procent hrubého domácího produktu, více než kterýkoli jiný sektor ekonomiky.

Podle konzultantů H2 Gambling Capital představovaly jen tyto společnosti na Gibraltaru 30 procent z 39,3 miliardy dolarů (982,5 miliardy Kč) zisku světového sektoru her a internetových sázek v loňském roce.

V 90. letech, kdy se sázelo ještě po telefonu, přesídlili největší operátoři kvůli příznivému daňovému zatížení a přístupu na evropský trh z karibské oblasti na Gibraltar. "Naší filozofií bylo od počátku přijímat jen ty společnosti, které měly dobře zavedený obchod," vysvětluje Albert Isola. Musejí fyzicky operovat na Gibraltaru a jsou podrobeny přísným předpisům, aby se zabránilo praní špinavých peněz a aby byla zajištěna ochrana nezletilců a hráčů, jimž hrozí závislost.

"Hlavní starostí v souvislosti s brexitem je to, jak bude hranice se Španělskem fungovat," říká právník Peter Montegriffo, který pomáhá společnostem provozujícím hry usazovat se na Gibraltaru. "Otázka Brexitu má pro Gibraltar nesmírný význam," tvrdí Montegriffo. "Nevěříme, že demokratické Španělsko zneužije hranice jako zbraň, jak to učinilo před 45 lety, ale vstupujeme na neznámou půdu," dodává.

Podmínky brexitu, o nichž Londýn začal s Bruselem jednat, budou mít dopad i na internetové hry. Tento sektor je totiž široce zaměřen na britský trh, který je v tomto směru nejzralejší a nejvýznamnější v Evropě. Stále více společností využívá svého sídla na Gibraltaru k tomu, aby získaly svá zastoupení v jiných evropských zemích.

Jeden z velikánů sektoru, 888, již varoval, že kdyby skutečnost, že sídlí na Gibraltaru, měla bránit zachovat si pobočky v některých evropských zemích, uvažoval by o registraci na Maltě. O všem se jedná. Kdyby Evropská unie rozhodla, že operátor her musí mít své zastoupení v EU, aby si zachoval svou licenci, mohla by Británie namítat, že v takovém případě nemůže sídlit na Maltě a zachovat si přístup na britský trh. Ředitel Lottolandu Nigel Birrel nepředpokládá větší těžkosti. "Nevěřím, že brexit bude mít dopad na možnost nabízet naše služby v EU," říká.

Témata:  Velká Británie EU Španělsko Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy