reklama

Velký požár, který celé pondělí hořel v okolí Splitu, se podle deníku Jutarnji list ve večerních hodinách rozšířil až k samému městu vinou opětného zesílení větru. Ohroženy byly tři městské čtvrti. Hasiči museli celou noc bránit domy v předměstských obcích Strožanac a Podstrana.

Velitel hasičů Dražen Glavina podle médií vyjádřil přesvědčení, že nejhorší má už Split za sebou. Dnes před rozbřeskem byla situace o něco lepší a v šest hodin ráno mohl k zásahu vzlétnout první hasící letoun. Odhaduje se, že oheň v okolí Splitu spálil kolem 4500 hektarů porostu.

Hasičům v sousední Černé Hoře dělá nadále značné problémy velký požár, který vypukl už v neděli a šířil se celé pondělí na poloostrově Luštica u vstupu do Kotorského zálivu z Jaderského moře.

Úřad pro mimořádné situace při ministerstvu vnitra sdělil, že situace v této oblasti je velmi kritická, a pokud se dosavadní silný vítr nezmírní, dospějí brzy plameny k lidským obydlím. "V této chvíli není ohroženo obyvatelstvo ani obytné objekty, ale situace se mění z hodiny na hodinu. Je možné, že bude opět potřeba evakuovat lidi," sdělil úřad v prohlášení. Země v pondělí požádala o mezinárodní pomoc při hašení požáru.