Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obnoví Rusko letecký provoz s Egyptem? Kreml to naznačuje

Airbus A-321 aerolinek Kolavia
Airbus A-321 aerolinek Kolavia
Foto: Planespotters.net

Moskva/Káhira - Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovořil se svým egyptským protějškem Abdalem Fattáhem Sísím. Následně Kreml oznámil, že by Moskva a Káhira mohly obnovit letecký provoz.

Prezidenti mluvili o lepších bezpečnostních opatřeních v Egyptě, po jejichž zavedení by mohla ruská letadla opět začít létat do oblíbené turistické destinace.

Moskva přerušila spojení s Egyptem po bombovém útoku na ruské osobní letadlo při letu z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu na konci října. Při neštěstí zahynulo všech 224 cestujících. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Rusko uvedlo, že za útok mohou špatná bezpečnostní opatření v Egyptě. Vláda v Káhiře pak pověřila britské experty, aby jí pomohli zlepšit bezpečnostní opatření, hlavně na letištích v Káhiře a Šarm aš-Šajchu.

Kvůli nárůstu počtu islamistických útoků klesl v prvním čtvrtletí počet turistů v Egyptě meziročně o 40 procent.

V celém Egyptě je třeba nadále dbát zvýšené opatrnosti, respektovat pokyny egyptských bezpečnostních složek a zcela se vyhýbat jakýmkoliv veřejným shromážděním. Občané ČR cestující do Egypta by měli vést rovněž v patrnosti výročí významných událostí, které mohou být zneužity k násilným akcím, upozrňuje MZV.

Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná. MZV však nedoporučuje individuální cestování po Sinajském poloostrově. V případě organizované turistiky po Sinaji se nedoporučuje opouštět turistické rezorty a účastnit se výletů mimo ně. MZV dále výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova, a to včetně turistického letoviska Taba.

Témata:  Egypt Vladimír Putin Zřícení letadla Airbus A-321 Kolavia letu 7K9268

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy