Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaczyński si opět rýpl do opozice. Ta měla zavraždit jeho bratra

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Varšava - Polští poslanci o dnešní noci přerušili projednávání kontroverzního zákona o nejvyšším soudu po incidentu mezi předsedou vládnoucí strany Jaroslawem Kaczyńským a opozicí, které vyčetl "zavraždění" svého bratra-dvojčete.

Tehdejší prezident Lech Kaczyński zahynul při leteckém neštěstí u ruského Smolenska v dubnu 2010. Za katastrofou vidí přívrženci PiS spiknutí ruské a tehdejší polské liberální vlády.

"Vím, že bojíte se pravdy, ale neberte si do zrádcovské huby jméno mého bratra, svaté paměti! Ničili jste ho, zavraždili! Jste ničemové!" prohlásil Kaczyński na adresu opozice.

Reagoval na vystoupení opozičního poslance, který mu vyčetl, že se neodvážil na justici vztáhnout ruku za života Lecha Kaczyńského, protože ten chápal, co je dělba moci.

Kaczyńského slova vyvolala příval nevole v řadách opozice, domáhající se omluvy a postihu šéfa vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Šéf PiS vystoupil během vzrušené debaty o návrhu zákona o nejvyšším soudu, který by ministrovi spravedlnosti umožnil vyměnit dosavadní soudce. Jde o součást kontroverzní soudní reformy, kterou prosazuje PiS, disponující většinou v obou komorách polského parlamentu, Sejmu a Senátu.

Proti reformě demonstrovali přívrženci opozice nejprve před prezidentským palácem, pak přímo před budovou parlamentu.

Jednání sněmovny má pokračovat dnes dopoledne. Média předpokládají, že PiS přijme sporný zákon i se změnami, které posílí postavení prezidenta Andrzeje Dudy, a ten pak nesáhne po právu veta.

"Nepodepíšu zákon o nejvyšším soudu, dokud nebude přijata mnou předložená změna zákona o soudní radě," řekl v úterý prezident, který až dosud postupoval v souladu s PiS.

"Je to návrh, který vrací vyměřování spravedlnosti občanům, a to je program PiS," prohlásila premiérka Beata Szydlová, podle které v současnosti justice stojí na straně korporací, a nikoli na straně obyčejných lidí.

Stavem právního státu v Polsku se má dnes zabývat i Evropská komise, a to právě kvůli návrhu zákona, který by de facto podřídil nejvyšší soud ministerstvu spravedlnosti.

Minulý pátek polský parlament, v jehož obou komorách má PiS většinu, schválil zákon o soudní radě, který při jmenování soudců dává větší slovo poslancům. Podle kritiků nový zákon porušuje ústavní dělbu moci.

Polská soudní rada je ústavní orgán s kompetencemi v oblasti předpisů týkajících se soudů, jakož i při jmenování soudců, jejich kontrole a penzionování.

PiS již před časem ovládla ústavní soud a také kvůli tomu se strana dostala do sporu s Evropskou komisí. Kontroluje rovněž prokuraturu.

Témata:  Jaroslaw Kaczyński Sejm Polské republiky (polský parlament) Polsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy