Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Měl se summit G20 uspořádat jinde? Merkelová má jasno

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Merkelová si stojí za tím, že Hamburk byl správné místo pro summit G20. Svůj názor potvrdila v interview s ARD. Přesto se děly věci, které se rozhodně dít neměly. Merkelová děkovala bezpečnostním složkám.

Německá kancléřka Angela Merkelová v ARD interview obhajovala své rozhodnutí uspořádat summit G20 právě v Hamburku. Není však jediná, kdo toto rozhodnutí učinil – na výběru se podíleli všichni účastníci a schvalovaly ho bezpečnostní složky. Podle hamburského starosty Olafa Scholze s výběrem všichni souhlasili.

Merkelová prohlásila, že násilí, které v době summitu probíhalo v Hamburku, není přijatelné. Nejen, že násilníky veřejně odsoudila, dále poděkovala bezpečnostním složkám. Naopak nepodporovala kritiku ze strany CDU Hamburg, jejich kritika prý není správná.

Kancléřka také dále odmítla nařknutí, že byla příliš shovívavá v jednání s tureckou vládou poté, co zakázala německým poslancům navštívit tureckou základnu NATO Konya. Podle serveru Tagesschau prohlásila, že zástupci musí být schopni vojáky navštívit. Zamítla i skazky o tom, že Turecko kladlo požadavky, aby návštěvu dovolilo. A i kdyby, tak by s nimi nesouhlasila.

Na otázku, jestli je znovu v konfliktu s CSU, prohlásila, že v Bavorsku je vždycky program, který se liší od programu CDU. K omezení přijímání uprchlíků se vyjádřila jasně – nesouhlasí s nimi. Zároveň však prohlásila, že nechce zavádět nic, co by znevýhodnilo obyvatele země.

Pokud by byla znovu zvolená, chtěla by být ve vedoucí pozici do roku 2021. „Řekla jsem to jasně, když jsem znovu kandidovala. Čtyři roky stačí,“ uvedla. Jisté nic není, ovšem prý chce dělat to, co lidem slíbila.

Témata:  Německo Angela Merkelová uprchlíci Summit G20

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy