Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Prahy až do daleké Číny? Na tuto trasu vyjel první nákladní vlak v historii

Vlakové nádraží
Vlakové nádraží
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Z Prahy dnes vyrazil první přímý nákladní vlak do Číny se zbožím za pět milionů dolarů. Kontejnery obsahují český křišťál, automobilové součástky, pivo a další tradiční výrobky z ČR. Vlaky jezdí například také z Hamburku nebo Madridu. Letos v dubnu vyjela první souprava z Londýna.

Přímý nákladní vlak by měl v budoucnu pravidelně spojovat českou metropoli s městem I-wu ve východočínské provincii Če-ťiang. Uvedli to dnes organizátoři vlaku pod názvem YXE CR Express.

Vlak složený ze 40 vagonů pojme podle generálního ředitele přepravní firmy Metrans Petera Kisse 80 čtyřicetistopých kontejnerů. Cestu přes Polsko, Bělorusko, Rusko a Kazachstán urazí, i s dvěma překládkami kvůli jinému rozchodu kolejí v Rusku, za 16 dní.

"Tento nákladní vlakový spoj do Číny je obchodním produktem operátora kombinované dopravy Metrans. Naše dceřiná společnost ČD Cargo pro tohoto zákazníka zajistí dopravu z Uhříněvsi po tratích v ČR a poskytne mu také vhodné železniční vozy na přepravu kontejnerů," uvedl ředitel odboru podpory prodeje ČD Cargo Michal Roh.

Podobné přímé železniční spoje do Číny jezdí z Evropy od roku 2013 a celkem jich bylo vypraveno přes 200. Směrem do Evropy jezdí každý týden a opačným směrem každých 14 dní.

Ve Středočeském kraji by mělo na základě spolupráce s provincií Če-ťiang vyrůst logistické a obchodně-průmyslové centrum i středisko pro internetový obchod. Prvním krokem by mělo být vybudování logistického centra po střední a východní Evropu, v návaznosti na něj by mělo vzniknout obchodně-průmyslové centrum a v poslední fázi centrum pro e-commerce.

Letecká společnost China Eastern Airlines dnes také oznámila, že na konci října zahájí přímé lety z Prahy do středočínského města Si-an.

Témata:  Čína Praha ekonomika vlaky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.