Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Iráku popravují zadržené a neozbrojené členy IS

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - V Iráku přibývá případů vraždění lidí podezřelých z členství v Islámském státu (IS). Vyřizování účtů ale vyvolává obavy, že se zopakuje to, co Irák zažil před deseti lety. Totiž bratrovražedný boj mezi šíity a sunnity.

Vojáci a policisté v rozhovoru s AP nechtěli zveřejnit své jméno, ale čtyři z nich se přiznali, že vojáci zabíjejí zadržené a neozbrojené členy IS. Vědí, že to odporuje mezinárodnímu zákonu, ale zároveň jsou přesvědčeni, že boj proti IS pod válečné zákony nemůže spadat, protože poměry nastolené radikály v Iráku byly mimořádně kruté.

To, že se členům sunnitského IS podařilo získat do svých řad tolik Iráčanů, je podle analytičky Belkis Willeové z irácké pobočky mezinárodní organizace Human Rights Watch (HRW) důsledkem zloby nahromaděné vzájemném vraždění sunnitů a šíitů. Bude-li současný stav pokračovat, "budou mladí sunnité toužit po jediném - připojit se k jakékoli další skupině extremistů," uvedla Willeová.

Boj proti teroristům z IS je velmi osobní povahy - když příslušníci IS v roce 2014 obsadili Mosul, zaměřili se především na vojáky a policisty a jejich rodiny. Zmasakrovali 1700 armádních branců a jejich těla pohodili do hromadných hrobů. Podle odhadů byly zabity stovky policistů a vojáků a radikálové se své činy ani nesnažili zamaskovat.

Vláda nyní tvrdí, že nemá důkazy o zabíjení ze msty. Jeden z armádních velitelů nicméně agentuře AP přiznal, že jeho lidé běžně zabíjeli muže podezírané z členství v IS. Spolu s prchajícími civilisty se dostali do sběrných táborů, kde se dělala kontrola ve snaze zabránit lidem z IS uprchnout. "Když skupina civilistů na někoho ukázala a řekla, že patří k IS, zastřelili jsme ho. Stojíte-li před člověkem, který pozabíjel vaše přátele a rodinu, chováte se tvrdě," přiznal velitel.

Protože stál o to, aby objasnil, do jaké míry je válka pro Iráčany osobní záležitostí, vysvětlil, že muži, kteří zabili jeho otce, byli v jeho vesnici u Mosulu dobře známí. Jeho otec v roce 2007 velel jednotce, která bojovala proti teroristické organizaci Al-Káida, považované za předchůdce IS. Když IS v roce 2014 vesnici obsadil, vrátily se zpět i kmeny, které předtím musely kvůli spojenectví s Al-Káidou odejít. IS jejich členy dosadil do bezpečnostních i správních pozic.

Dva muži, které plukovník hledá, k nim patřili také. Plukovník je dobře zná, oba se vraždou jeho otce chlubili před ostatními. Členové IS poručíkovi zabili i strýce, přátele a další příbuzné.

Poručík má fotografie hledaných v telefonu a o těch, po nichž pátrá, ví i několik jeho kolegů, kteří mu pomáhají hledat, když vyslýchají zadržené. Když armáda loni dorazila při osvobozování Iráku do jeho vesnice u Mosulu, začal poručík vyslýchat členy IS. "Většině jsem jenom kladl otázky, ale ty, o kterých jsem věděl, že mají krev na rukou, jsem zastřelil na místě," přiznal.

Když začaly boje o Mosul, dozvěděl se, že jeden z hledaných je v Tall Afaru na západě Iráku. V červenci, kdy vrcholily boje o mosulské staré město, mu známý zavolal, že má v rukou člena IS z poručíkovy vesnice. "Nic nedělej, jsem na cestě," řekl mu do telefonu poručík. Zajatec byl strýc jednoho z hledaných a ostatní s ním poručíka nechali o samotě v místnosti bez stolu a židlí. "Nemučil jsme ho, sundal jsem mu plastová pouta z rukou a dal mu vodu. Byl starý, prosil mě, abych ho nezabíjel. Měl takový strach, že sotva chodil," vypráví poručík. Získal od muže informaci, že ten, koho hledá, je naživu a je v mosulském starém městě. "Když jsem skončil výslech, poslal jsem ho do pekla," říká stručně poručík. Muže prý zastřelil a tělo nechal ležet.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy