Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestujete do zahraničí v sukni? Můžete skončit ve vězení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Rijád - Vlnu odporu vzbudilo v saúdské společnosti video tamní ženy, která se v ruinách staré pevnosti prochází v tílku a krátké sukni. Mnozí policii vyzývali, aby za to byla žena zatčená. K tomu v úterý skutečně došlo.

Saúdská Arábie patří mezi nejkonzervativnější země na světě. Nutnost striktně dodržovat tamní práva se opět ukázala tento týden. Saúdská policie zatkla v úterý v Rijádu ženu, která je k vidění na videu na internetu, na kterém se prochází v minisukni a krátkém tílku. Žena tak odhalila své nohy a část svého břicha, což je v rozporu s oficiálním dress code země pro ženy. 

Video vzbudilo vlnu vzrušené debaty na sociálních sítích už během víkendu. Sdíleli ho jak uživatelé, kteří chování ženy na videu schvalují, tak zejména odpůrci vystupování na veřejnosti. Píše o tom americký deník The New York Times. 

Žena se na videu prochází mezi ruinami staré pevnosti Ushaiager v provincii Najd v Saúdské Arábii. Právě tato provincie je přitom líhní a místem zrodu ultrakonzervativního islámského wahábismu. 

Na četné naléhání začaly tamní bezpečnostní složky konat. Konkrétně šlo o saúdský "Výbor na podporu ctnosti a pro prevenci proti nectnostem", který v pondělí napsal na twitter, že klip zaznamenal a že zahájil vyšetřování s příslušnými autoritami. 

K zadržení dívky došlo v úterý. Podle saúdského serveru Sabq žena na policii vypověděla, že se v ruinách procházela se svým příbuzným, respektive zákonným zástupcem. Ten měl její pohyb kontrolovat, což je v tamní společnosti zcela běžné. Žena dodala, že o zveřejnění videa na internetu neměla ani ponětí. 

Někteří uživatelé internetu ženu obdivovali a vinili stát z pokrytectví. "Kdyby šlo o cizinku, tak by všichni pěli básně na její krásný pas a okouzlující oči. Ale jelikož je to Saudka, tak se volá po jejím zatčení," napsala na twitter jedna z uživatelek, Fatima al-Issa. Někteří příznivci ženy přidávali do komentářů k videu fotografie americké První dámy Melanie Trumpové a její dcery Ivanky. 

Saúdské právo stanovuje velmi přísná pravidla toho, jak se mají ženy chovat a oblékat. Ženy musí nosit černé roucho "abaya", které zakrývá veškeré části jejich těla kromě obličeje, nohou a rukou. Stejně tak musí mít zakrytou hlavu, nemohou řídit automobil a sbližovat se s muži, kteří k nim "nepatří".  Jiní se ale do ženy nevybíravě pustili. Vinili ji z toho, že se chlubí svou postavou a uráží tím království a jeho pravidla. "Neměla by takhle chodit ven v konzervativní zemi. Měla by respektovat zákony, pokud ne, tak je její osud jasný," napsal k videu jeden z uživatelů. 

Témata:  Saúdská Arábie ženy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.