Brusel - Země EU ve středu schválily poměrně technicky znějící návrh Evropské komise na "snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách". Belgický ministr zemědělství Willy Borsus na to dnes reagoval slovy, že belgické hranolky získaly ochranu.
Návrh Evropské komise, jehož cílem je snížení karcinogenní látky akrylamid v jídle, mohl podle Belgičanů tradiční způsob výroby bramborové pochoutky ohrozit. Akrylamid totiž vzniká při zpracování potravin za vysokých teplot, jako je smažení a pečení.
Ministr Borsus ale mohl po středeční dohodě států Evropské unie oznámit, že do konečné podoby nařízení zapracovala komise belgické požadavky tak, aby věc nekomplikovala život malým podnikatelům a respektovala belgické tradice. "Nikdy se ale nemluvilo přímo o zákazu smažení, jak je (hranolky) připravujeme v Belgii," zdůraznil ministr.
V papírových kornoutech prodávané zlatavé a křupavé hranolky patří k Belgii patří stejně neodmyslitelně jako bruselská soška čurajícího chlapečka nebo známé Atomium. Na hranolky si před časem z jednání unijního summitu odskočila například i německá kancléřka Angela Merkelová.
Související
16. listopadu 2024 9:39
11. června 2024 11:26
10. června 2024 8:45
17. května 2024 10:39
17. října 2023 16:56
26. července 2023 11:19