Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hranolky jsou v bezpečí, ujistil belgický ministr zemědělství

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brusel - Země EU ve středu schválily poměrně technicky znějící návrh Evropské komise na "snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách". Belgický ministr zemědělství Willy Borsus na to dnes reagoval slovy, že belgické hranolky získaly ochranu.

Návrh Evropské komise, jehož cílem je snížení karcinogenní látky akrylamid v jídle, mohl podle Belgičanů tradiční způsob výroby bramborové pochoutky ohrozit. Akrylamid totiž vzniká při zpracování potravin za vysokých teplot, jako je smažení a pečení.

Ministr Borsus ale mohl po středeční dohodě států Evropské unie oznámit, že do konečné podoby nařízení zapracovala komise belgické požadavky tak, aby věc nekomplikovala život malým podnikatelům a respektovala belgické tradice. "Nikdy se ale nemluvilo přímo o zákazu smažení, jak je (hranolky) připravujeme v Belgii," zdůraznil ministr.

V papírových kornoutech prodávané zlatavé a křupavé hranolky patří k Belgii patří stejně neodmyslitelně jako bruselská soška čurajícího chlapečka nebo známé Atomium. Na hranolky si před časem z jednání unijního summitu odskočila například i německá kancléřka Angela Merkelová.

Témata:  Belgie potraviny EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy