reklama

Moldavské ministerstvo zahraničí odmítnutí Rogozinovy cesty zdůvodnilo tím, že ruský vicepremiér má do Kišiněva a podněsterské metropole Tiraspolu dorazit vojenským letadlem. Rogozinova mise je podle ministerstva jednostrannou akcí, která je "nepřípustná".

Prezident Dodon označil krok ministerstva zahraničí za nepřátelský a řekl, že se s Rogozinem setká a spolu s ním Podněstří navštíví. Sám Rogozin, považovaný za protievropského jestřába, nevidí podle ruské tiskové agentury Interfax důvod, proč by cestu nepodnikl.

Podle moldavského zpravodajského serveru Deschide.md má Rogozin do Moldavska dorazit koncem měsíce, aby se zapojil do oslav 25. výročí zahájení "mírotvorné" operace ruské armády v Podněstří.

Enkláva na východě Moldavska podél Dněstru se odtrhla od Moldavska po rozpadu SSSR na počátku 90. let, když separatisty aktivně podpořili ruští vojáci. Moskva v regionu od té doby udržuje asi 1500 svých vojáků. Výzvy Kišiněva, aby ruští vojáci odešli, Rusko odmítá s tím, že chrání ruskou menšinu.