reklama

Informace se objevila téměř týden po útoku, při němž Egypťan v tomto letovisku ubodal dvě Němky a zranil čtyři turistky včetně jedné Češky. Egyptské úřady o pachateli a jeho motivech nevydaly žádnou zprávu, zato informují o stále se zpřísňujících bezpečnostních opatřeních, která mají chránit turisty.

Guvernér Ahmad Abdalláh řekl, že se na umístění kamer dohodl s ministerstvem telekomunikací. Nyní bude instalace podle jeho oznámení urychlena. Kamery budou napojeny na monitorovací centrum na policejním velitelství Hurghady. Kamerový systém bude i v dalších městech provincie.

Ministerstvo pro cestovní ruch také požádalo, aby hotely měly elektronické vstupy, což by umožnilo zpřísnit bezpečnostní opatření. Turisté by pak měli podle jeho návrhu do rezortů vcházet pouze hlavními vstupy.

Guvernér Abdalláh po pátečním útoku nařídil zrušit jednodenní vstupenky, na které se mohli na pláž dostat i jiní návštěvníci než hoteloví hosté. Právě tak se zřejmě ke svým obětem dostal minulý týden v pátek útočník.

MZV ČR, mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi, nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.

Bezpečnostní situaci v ostatních částech země považuje MZV ČR t. č. za stabilní, v patrnosti je ale třeba vést, že v některých oblastech může docházet k teroristickým útokům zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV ČR proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium).

To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém či Středozemním moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je výše zmíněnému incidentu navzdory zajištěna dostatečně, respektive v jeho důsledku již byla a bude dále navyšována. MZV ČR také doporučuje pečlivě zvážit individuální cesty do oblasti velké Káhiry. 

V reakci na sebevražedné útoky namířené proti Koptům je v Egyptě od 9. dubna 2017 vyhlášen výjimečný stav. Nařízení o vyhlášení výjimečného stavu dosud nemělo jakýkoliv přímý vliv na fungování egyptských turistických letovisek u Rudého moře. Občanům ČR pobývajícím v Egyptě v rámci organizované turistiky doporučujeme řídit se pokyny cestovních kanceláří a jejich delegátů.