Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko schválilo kontroverzní zákon o reorganizaci nejvyššího soudu

Andrzej Duda hovoří v polském parlamentu
Andrzej Duda hovoří v polském parlamentu
Foto: pis.org.pl

Varšava - Navzdory domácí i zahraniční kritice schválila dolní komora polského parlamentu kontroverzní zákon o reorganizaci nejvyššího soudu. Očekává se, že norma projde také v senátu. Zbrzdit přijetí sporné reformy může ještě prezident Andrzej Duda.

Podle listu Gazeta Wyborcza pro přijetí zákona hlasovalo ve 460členném Sejmu 235 poslanců. Proti spornému normativnímu aktu se postavilo 192 zákonodárců, zatímco 23 se hlasování zdrželo.

Reforma soudnictví podřídí dosud nezávislé soudy vládnoucím politikům. Navrhovaný zákon by také umožnil vyměnit všechny soudce nejvyššího soudu.

Duda v úterý překvapivě pohrozil, že bude zákon vetovat, pokud se soudní reforma nezmění a nebude přijata jím navržená změna zákona o soudní radě.

Vládní většina zákon prosadila přes středeční ostré varování EK. Její první místopředseda Frans Timmermans řekl, že poslední návrh změn soudního systému v Polsku výrazným způsobem zvyšuje ohrožení vlády práva v zemi. "Přiblížila se chvíle, kdy komise navrhne členským zemím EU, aby rozhodly, že v Polsku jsou závažně a trvale porušovány hodnoty, na nichž je unie založena," uvedl Timmermans. Tím by se poprvé v historii otevřela cesta k možnosti potrestat členskou zemi EU odebráním některých hlasovacích práv.

Témata:  Polsko Andrzej Duda EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy