Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko zavrhlo evoluční teorii. Ve školách se učit nebude

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara - Nové školní osnovy, které vyřazují Darwinovu evoluční teorii, sklízí kritiku. Podle osnov navíc náboženské školy, kterých je v zemi čím dál víc, budou vyučovat koncept džihádu jako součást vlasteneckého ducha Turků. Prezidentovi Erdoganovi jde o to, aby turecká společnost byla společností "zbožnou".

Nové turecké školní osnovy vzbuzují kontroverze. V podstatě opouštějí dnes už klasické darwinistické teorie a přijímají koncept džihádu jako něčeho vlasteneckého. Zavedení osnov vyvolalo další obavy, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podkopává sekulární základy současné turecké republiky. Informuje o tom britský Independent a agentura Reuters.

Předseda svazu tureckých učitelů popisuje změny jako velký krok špatným směrem. Zároveň ho vnímá jako další znemožnění pro společnost klást jakékoliv otázky. Ministr školství Ismet Yilmaz vyřazení evoluční teorie Darwina hájí, prý je "nad úrovní studentů" a "není přímo relevantní", informuje agentura Reuters. 

Jiný názor má lídr opoziční Republikánské lidové strany, Mustafa Balbay. Výroky ministra vnitra vnímá jako urážku středoškolských studentů v Turecku. Nechápe, proč by tato teorie měla být vnímána jako nad jejich úrovní. "Jdete a dáte osmnáctiletému studentovi právo volit a být zvolen, ale už mu neumožníte se naučit něco o evoluční teorii. To nedává smysl a je to ignorující," myslí si. 

Darwinovu evoluční teorii odmítá jak křesťanské, tak islámské náboženské učení. Muslimové i křesťané věří, že svět stvořil Bůh, stejně jako vše živé.

Prezident Erdogan, kterého odpůrci kritizují za potlačování svobod a omezování médií, v minulosti mluvil o postupném vzestupu "zbožné generace". Zřejmě toto opatření má za cíl tuto generaci vytvořit. Školní osnova  začne platit od školního roku 2017/2018, zároveň dochází k rozšiřování sítě náboženských škol "Imam Hatip". Osnova těmto školám ukládá, aby vyučovaly džihád jako z  podstaty vlastenecký koncept.

"Je také naší povinností dát do pořádku to, co bylo dříve vnímáno jako špatné. Právě proto budou hodiny islámského práva a základní hodiny náboženství zahrnovat koncept džihádu. Skutečný význam džihádu tkví v milování svého vlastního národa," říká k celé věci ministr školství Yilmaz. 

Obecně se pojem džihád vykládá jako "svatá válka" a často je spojen s bojovníky, kteří bojují s veškerými "nepřáteli islámu". Muslimští učenci ale dodávají, že pojem odkazuje také na osobní a duševní boj s hříchy.

Předseda unie pro vzdělávání a vědecké pracovníky (Egitim-Is) Mehhmet Balik nové opatření kritizuje. "Tyto nové politiky zakazují výuku evoluce a požadují po všech školách, aby měly modlitebnu. Tyto akce zničí principy sekularismu a vědeckého poznání ve vzdělávání," říká. 

Náboženské školy Imam Hatip se po celé zemi rozšířily od nástupu Erdoganovy strany AKP. Sám Erdogan tento typ náboženské školy absolvoval. Od nástupu do svého úřadu se snaží přivést náboženský duch zpět do tureckých ulic. Někteří liberálněji naladění Turci jeho snahy vnímají jako vzdalování se od principů, které prosazoval zakladatel moderního Turecka Mustafa Kemal Ataturk. Podle kritiků vzdělávacího programu je jeho cílem zdůraznění hodnot islámu a naopak potlačení role a vlivu Ataturkových myšlenek. 

Podle šéfa unie Balika je skrytým cílem těchto opatření umlčet veřejnost. "Generace, která klade otázky je přesně to, čeho se vláda bojí," uvádí. 

Témata:  Turecko vzdělání

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy