Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea se potýká s hladomorem, stojí za ním sucho

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Severní Korea čelí vážnému nedostatku potravin v důsledku nejhoršího sucha od roku 2001. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na Organizaci OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Podle této organizace bude 25milionová KLDR v příštích třech měsících nutně potřebovat zvýšený dovoz potravin i obchodní a potravinovou pomoc. Během posledního hladomoru v 90. letech minulého století zemřely stovky tisíc Severokorejců, napsal zpravodajský server BBC.

Srážky v klíčových oblastech zemědělské produkce klesly mezi dubnem a červnem pod dlouhodobý průměr, což se neblaze odrazilo na základních plodinách - rýži, kukuřici, bramborách a sóje, informovala společná zpráva organizace FAO a Evropské komise. Nepřízeň počasí negativně ovlivnila i sklizeň dříve sazených plodin - pšenice, ječmene a brambor.

Zástupce organizace FAO Číně a Severní Koreji Vincent Martin uvedl, že sucho zřejmě vážně postihlo okolí západního přístavu Nampo a dále provincie Pchjongan nambo, Pchjongan pukto, Hwanghe namdo a Hwanghe pukto, z nichž obvykle vzejdou dvě třetiny celkové úrody.

Situace je podle organizace FAO vážná, neboť potravinová pomoc Severní Koreji během posledních let dramaticky klesla. To z části vyplývá ze sankcí, jež byly na KLDR uvaleny kvůli jejímu raketovému a jadernému programu, a také ze skutečnosti, že Světovému programu pro výživu se dostává čím dál méně příspěvků.

Témata:  Severní Korea hladomor sucho

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy