Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češka po zemětřesení v Řecku: Všichni jsou v šoku

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Atény - Studentka Barbora Hudečková (19) popsala ničivé zemětřesení, které v noci na dnešek zasáhlo řecký ostrov Kos. Panika podle ní nenastala a turisté v letovisku Kardamena přibližně hodinu strávili pod širým nebem.

Zemětřesení o síle 6,7 stupně zasáhlo v noci na dnešek Kos i nedaleké turecké pobřeží. Centrum mělo v hloubce deseti kilometrů a ve vzdálenosti asi 11 kilometrů od nejblíže obydleného města. Na Kosu si vyžádalo dva životy - tureckého a švédského občana - a více než 120 zraněných, z nichž čtyři vážné případy byly letecky přepraveny k ošetření na Krétu.

Na televizních záběrech a fotografiích hlavního města ostrova jsou vidět popraskané zdi, některé sesunuté na kavárenské stolky v centru. Nic tak dramatického Hudečková v místě vzdáleném asi 30 kilometrů nezažila.

"Byli jsme ubytovaní ve třetím patře a tak jsem cítila pohyb postele a v koupelně nám popadaly věci. Co ale vím, tak lidé ubytovaní v přízemí toto necítili," sdělila ČTK studentka, která je na Kosu s rodiči.

Na twitteru v noci s pobavením konstatovala, že z pokoje si automaticky i hluboko po půlnoci vzala kromě pasu a mobilního telefonu také sluneční brýle. "Je mi strašně líto personálu tady. Snaží se, jakože je všechno ok, ale je prostě vidět, že jsou z toho všichni v šoku," napsala také.

Evakuováni za příznivého, byť větrného počasí byli po 01:30 SELČ podle české turistky všichni obyvatelé jejího hotelu s přibližně 250 pokoji.

Témata:  Řecko zemětřesení

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy