reklama

Cesta do Belgie už nebude tak jednoduchá, jako dřív. Země se sice nachází v Schengenu a hraniční kontroly jsou pasé, nově je ale nahradí takzvané bezpečnostní brány.

Ty jsou v zemi zatím tři a není vyloučeno, že další přibudou. Bezpečnostní brány jsou umístěny na hlavních železničních stanicích, přes které jezdí vlaky do zahraničí, a úřady si od nich slibují pomoc při boji proti terorismu.

Cestující, kteří míří do země a z ní, budou vystaveni náhodným kontrolám na stanici Gare du Midi v Bruselu, přes kterou jezdí vlaky směrem do Londýna a Amsterdamu. Další brány se nachází na hlavním nádraží v Antverpách a na nádraží Liege-Guillemins na jihu země, přes kterou jezdí rychlovlaky směrem do Německa.

Náhodně vybraní cestující, kteří nastupují do mezinárodních vlaků, nebo osoby, které se zdají podezřelé, budou odvedeni do speciální místnosti, kde budou podrobeny důkladné prohlídce. Místnosti jsou podle belgických médií vybavené bezpečnostními branami a skenery s rentgenovými paprsky.

"Jde o součást opatření, které jsme přijali v rámci boje proti terorismu. Těmito kontrolami se snažíme odhalit přítomnost zbraní, výbušnin nebo jiných nebezpečných předmětů, které by mohly být použity ke spáchání útoků," uvedl pro televizní stanici RTBF ministr vnitra Jan Jambon.

Bezpečnostní zařízení se objevily na třech belgických nádražích necelé dva roky poté, co v srpnu 2015 terorista marockého původu Ayoub El Khazzani v rychlíku Thalys z Amsterdamu do Paříže střílel na cestující ve vlaku, přičemž vážně zranil jednu osobu.

Brány a náhodné kontroly ale nejsou jediným způsobem, kterým chce Belgie bojovat proti terorismu. Úřady také začaly s náborem nového personálu a nainstalovaly stovky nových, speciálních bezpečnostních kamer, které jsou schopných rozpoznávat lidské tváře.

Nový systém byl zaveden 14. července, už nyní ale slaví úspěchy. Ministr dopravy Francois Bellot uvedl, že za dobu fungování bran bylo zkontrolováno na 3000 kusů zavazadel, přičemž ve dvanácti případech zasahovala policie. Odmítl však prozradit podrobnosti.