Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko omylem umožnilo přístup k tajným databázím

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Trojice českých pracovníků technologické společnosti IBM měla kvůli pochybením ze strany Švédska přístup ke dvěma tajným policejním databázím. Přístup do citlivých částí švédských sítí získali i srbští počítačoví technici.

Incident se stal v roce 2015, když si švédská dopravní správa Transportstyrelsen objednala u IBM údržbu počítačových sítí. Trojice českých techniků měla i bez příslušné bezpečnostní prověrky možnost přístupu ke všem uloženým datům dopravní správy včetně tajných databází.

Jedna z databází shromažďovala kriminální záznamy, druhou tvořil seznam podezřelých, kteří v mnoha případech ještě nevěděli, že jsou předmětem vyšetřování.

"V tomto případě se naskýtá možnost přístupu k tajným informacím, které mohou být použity proti jednotlivců a které může zneužít i organizovaný zločin, a to ziskem peněz z prodeje dat. Je možné také informace vymazat či pozměnit," řekl listu Dagens Nyheter bezpečnostní expert Johan Wiktorin.

"Je to vážná věc, pokud nedbáte na řádná pravidla. Cizí státy tak mohou vysledovat komunikační vzorce, například kdy je systém zranitelný kvůli údržbě," dodal.

Transportstyrelsen v rámci finančních úspor předal v dubnu 2015 správu IT sítí společnosti IBM. Předání se uskutečnilo po časovým tlakem, neboť původní švédský správce již začal propouštět zaměstnance. Tehdejší šéfka podniku Maria Aagrenová proto rozhodla o vynechání obvyklých bezpečnostních postupů. Kvůli skandálu byla letos v lednu propuštěna a dostala pokutu 70.000 švédských korun (190.000 Kč).

Témata:  Švédsko IBM Češi

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy