Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moldavsko žádá stažení ruských vojáků z Podněstří

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Kišiněv - Moldavští zákonodárci dnes schválili symbolické prohlášení, v němž po Rusku požadují, aby stáhlo své vojáky z povstaleckého Podněstří.

Podle agentury AP tento krok může vyvolat napětí mezi moldavskou prozápadní vládou a prezidentem, který je zastáncem úzkých vztahů s Moskvou.

Jednašedesát ze 101 zákonodárců souhlasilo s prohlášením, které po Rusku požaduje, aby stáhlo z Podněstří 1500 svých vojáků společně s veškerou vojenskou technikou.

Prohlášení uvádí, že ruští vojáci, kteří jsou v Podněstří "ohrožují... nezávislost, svrchovanost a územní celistvost" Moldavska.

Mezinárodně neuznané Podněstří se odtrhlo od Moldavska po rozpadu Sovětského svazu na počátku 90. let, když separatisty aktivně podpořili ruští vojáci. Konflikt si vyžádal asi 1500 mrtvých. Výzvy Kišiněva k odchodu ruských vojáků Moskva odmítá s tím, že "mírové jednotky" chrání ruskou menšinu a zůstanou v regionu až do vyřešení vleklého konfliktu.

Témata:  Moldávie Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy