Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo i přes vyhrocené vztahy podporuje tureckou menšinu

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Německá vláda se v době vyhrocených vztahů mezi Berlínem a Ankarou rozhodla ujistit třímilionovou tureckou menšinu v zemi o bezvýhradní podpoře.

Ministr zahraničí Sigmar Gabriel v dnes zveřejněném dopise v němčině a turečtině zdůraznil, že lidé tureckého původu v zemi jsou nedílnou součástí Německa.

Vztahy mezi Berlínem a Ankarou se od loňského nezdařeného puče v Turecku neustále zhoršují. Vzájemné spory prohlubují případy německých občanských aktivistů zadržených v Turecku i německá kritika tureckého postupu proti pučistům.

"Lhostejno jak obtížné politické vztahy mezi Německem a Tureckem jsou, není pochyb o tom, že vy, lidé tureckého původu v Německu, patříte k nám - ať již máte německý pas, nebo ne," uvedl Gabriel v dopise, který otiskl deník Bild.

V listu, o kterém Gabriel tvrdí, že napsal nejen za sebe, ale i jménem vlády, připomněl, že několik bezúhonných německých občanů je v Turecku vězněno a že německá vládá nemůže stát se založenýma rukama, neboť musí své krajany chránit.

"Proto se mění politika spolkové vlády k turecké politice," vysvětlil ministr zahraničí s tím, Berlín chce přehodnotit další spolupráci s Tureckem, především pak hospodářskou pomoc, a chce zároveň přimět Evropu, aby v této věci rovněž zaujala jasný postoj. Gabriel ale zároveň ujistil, že přátelství mezi Němci a Turky je velkým pokladem a že žádné německé kroky nejsou namířeny proti občanům Turecka či německým spoluobčanům s tureckými kořeny.

Témata:  Německo Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy