Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda zřejmě odmítne návrh KDU a STAN na odklad části EET

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Návrh KDU-ČSL a Starostů na devítiměsíční odklad zavedení posledních dvou fází elektronické evidence tržeb (EET) zřejmě narazí na nesouhlas vlády. Vláda by se tímto návrhem měla zabývat v pondělí a z návrhu stanoviska vyplývá, že s ním vysloví nesouhlas.

Pod návrhem je kromě jiných podepsaný lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka. Třetí fáze má začít 1. března příštího roku a týká se občerstvení nebo farmářských trhů, čtvrtá fáze zahrne řemeslníky a má začít v červnu 2018.

Odklad má podle předkládajících poslanců přinést čas pro vyhodnocení dopadů dvou předchozích fází, které zahrnují stravování, ubytování a obchod. Tvrdí, že dosavadní data k evidenci tržeb a jejímu přínosu jsou rozporuplná, protože mezi statistikami Českého statistického úřadu a ministerstva financí panují značné rozdíly. Proto chtějí před spuštěním dalších fází vyhodnotit dosavadní zavádění EET.

Vláda podle stanoviska odmítá, že by posunutí účinnosti mohlo přispět k posílení právní jistoty dotčených subjektů. Podnikatelé mají již od schválení zákona v loňském roce stanoveno, kdy na ně povinnost evidovat tržby dopadne. "Zvolený časový odstup téměř dvou let od platnosti zákona je podle názoru vlády i pro nejmenší subjekty dostatečný k řádné přípravě," stojí ve stanovisku.

Navrhovanou změnu by také podle vlády mohly negativně vnímat ostatní firmy, které se již do EET zapojily. Vláda také uvádí, že návrh by připravil státní rozpočet jen v příštím roce o 1,7 miliardy korun.

Témata:  vláda KDU-ČSL elektronická evidence tržeb

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy