Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii proběhne v úterý jednání o krizi v Libyi

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tripolis - Libyjský premiér mezinárodně uznané vlády Faíz Sarrádž se v úterý v Paříži sejde s generálem Chalífou Haftarem, jehož jednotky ovládají východ této severoafrické země. Dnes o tom s odvoláním na diplomatické zdroje informovala agentura Reuters.

"Vím, že Haftar je již v Paříži a že Sarrádž brzy přijede. Chtějí se sejít v úterý," citoval Reuters svůj zdroj. Schůzka se uskuteční pod záštitou Francie, která se snaží přispět k řešení tamní vnitropolitické krize.

Haftar, který má podporu Egypta a Spojených arabských emirátů, se již v květnu se Sarrádžem dohodl na spolupráci s cílem vyvést zemi z krize. Vzájemné rozpory se jim zatím ale překonat nepodařilo.

Libye je v chaotickém stavu i šest let po skončení občanské války. Vedle tří vlád se o moc přetahuje řada dalších uskupení včetně radikální organizace Islámský stát (IS). Nestabilitě předcházela dlouhá vláda Muammara Kaddáfího, kterého v roce 2011 svrhlo povstání podpořené nálety koalice západních států.

Témata:  Francie Libye

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy