Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko varuje zástupce normandské čtyřky: Donbas zažívá nejkrvavější dny v letošním roce

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Představitelé normandské čtyřky se dnes během dvouhodinového telefonického hovoru shodli na dalších krocích v rámci takzvané cestovní mapy, která by měla vést k míru na Ukrajině. Poslední dny letošního července na východoukrajinském Donbase patří k nejkrvavějším v roce, prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

O finální podobě "mapy" by měli v polovině srpna jednat státní poradci jednotlivých členů čtyřky. Dodržování mírových dohod přitom její představitelé považují za klíčové.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merklová během dnešního telefonátu odmítli jakákoli prohlášení, která by podkopávala teritoriální celistvost Ukrajiny, zejména vyhlášení takzvaného Maloruska. 

Porošenko během telefonického rozhovoru opět obvinil Rusko z blokování jednání o výměně zajatců mezi ukrajinskou vládou a separatisty. Zdůraznil, že Kyjev požaduje propuštění všech zajatých osob, včetně nelegálně zadržovaných na území Ruské federace. Znovu také označil za nutnost vyslat na Donbas mírovou misi OSN.

Nejvyšší představitelé Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska dnes jednali poprvé od zvolení francouzského prezidenta Macrona do funkce.

Témata:  Ukrajinská krize Petr Porošenko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy